Most hogy már a naptár szerint is hivatalosan nyár van, reméljük a meleg sem várat sokáig magára, amikor is mindenki vágyik a víz közelségére. Igen ám, de hogyan oldjuk meg ezt a problémát, ha nincs hatalmas kertünk, medencével, ne agy úristen egy hatalmas úszó tóval. Kétségbeesni semmiképpen sem kell, van megoldás :)
Az első, és legegyszerűbb megoldás ha csak a víz hűsítő csobogását szeretnénk hallgatni, ha beszerzünk egy kerti csobogót, mondjuk ilyet:

Modern erkélyekre teraszokra szuper választás.
Igen ám, de mi van akkor ha mi igazi tavat szeretnénk? Tulajdonképpen semmi, beszerezve a hozzávalókat maximum két óra alatt elkészül :)
Hozzávalók: Egy minimum 100-150 literes edény, ami lehet kő, fém, vagy akár egy igazi fa dézsa is. Egy ültetőkosár, bármelyik nagyobb kertészeti vagy barkács áruházba beszerezhető, vízinövényeknek való speciális föld, némi nagyobb szemű kavics, egy tavirózsa ( fontos, hogy mini legyen ) és egy két úszó vízinövény. Pl. Vizisaláta, vizijácint.
Ha mindezt beszereztük már csak az elkészítés van hátra :)
A kiválasztott edényt félig töltsük fel vízzel, majd a kosárba ültessük bele a tavirózsát, és tegyünk a tetejére nagyobb szemű kavicsot, ezzel rögzítve a földet. Engedjük tele az edény vízzel, és helyezzük bele a víz felszínén úszkáló növényeket. Ugye milyen egyszerű? Mutatom az enyémet. Előbb a tavalyit, majd amit pár napja készítettem.

Tavaly még a balkonon.
Idén már a kertben :)
Itt látszik talán a legjobban, hogy a tavirózsa valóban edénybe van ültetve, és hogy a víz a földtől ne legyen zavaros, illetve, hogy rögzítsük a még be nem gyökeresedett növényt, jó nagy kavicsok vannak ráhelyezve.
Még ezen a pici felületen is fantasztikus látvány, ahogy a felhők visszatükröződnek a víz felszínén. A margaréta senkit ne tévesszen meg, továbbra sem vízinövény, csupán dekoráció :)
Ha egy kis romantikára vágyunk, netán vendégeket várunk, este néhány úszómécsessel tovább fokozhatjuk a hangulatot. Vigyázat a növények levele könnyen megperzselődik!
Néhány jó tanács: Bár semmiféle vegyszernek nem vagyok túl nagy barátja, mivel ez egy kis vízfelület, melegben viszonylag gyorsan felmelegszik, így könnyen algásodik, ezért időnként nem árt egy kis algairtóval kezelni. Pont ezen az okból, 2-3 hetente nem árt a víz felét lecserélni, és helyette frisset engedni. Még egy utolsó, de egyáltalán nem elhanyagolandó kérdés: Tehetünk e egy ekkora tóba aranyhalat? Megmondom őszintén, én ezt nem nagyon ajánlom, mert ez a kis vízfelület nagyon gyorsan fel tud melegedni, ami nem tesz jót a halaknak, olyannyira, hogy általában elpusztulnak.:(
Így ez a picike kis dézsa " tó " inkább hangulati elem, ami mellett esténként jó egy kicsit leülni, elcsendesedni, meggyújtani néhány gyertyát és egyszerűen bámulni a csillagos nyári égboltot. Ha szerencsénk van augusztusban még néhány hulló csillagot is láthatunk. :)
Ha tetszett a bejegyzés, esetleg szeretnél még képeket nézegetni, ötletelni, csatlakozz a Kreatív kert - Kreatív otthon oldalához a facebookon! Ezt itt teheted:https://www.facebook.com/kreativkert?ref=hl
Képek forrása: Kreatív Kert - Kreatív Otthon
Ha szeretnél egy ilyen kis dézsa tavat, de egyedül nem mersz belevágni, keress bátran: kreativkertkreativotthon@gmail.com
Eni
0 megjegyzés