Bár a naptár szerint még nyár van, az időjárás már egy ideje megpróbálja elhitetni velünk, hogy megállíthatatlanul közeleg az ősz. És ezt igyekszik megerősíteni az üzletekben, kertészetekben lassan megjelenő virághagyma-választék is. Nincs menekvés, merüljünk el a pompás őszi színekben, adjuk át magunkat a látványnak.
Legközelebb elkalandozunk a változó őszi lombszínű fák és cserjék világában, de most szeretnék néhány ötletet adni a tavaszi hagymások ültetéséhez. A tavaszi hagymás virágoknak – tulipán, nárcisz, krókusz, gyöngyike, jácint, stb. - szükségük van a téli hideg hatásra ahhoz, hogy hajtani kezdjenek.  A szakvélemények kicsit megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikor álljunk neki az ültetésnek, de az biztos, hogy az első talaj menti fagyok előtt fejezzük be a tavaszi hagymás ágyásaink kialakítását. Érdemes megvárni a vénasszonyok nyarát, és akkor belevágni a munkába, amikor már tartósan hűvős-őszi idő jár, amikor a talajlakó, a hagymákat esetlegesen károsító állatok aktivitása csökken.
Napjainkban nagyon divatosak az úgynevezett ültető-kosarak. Ezek kerek vagy szögletes formában, kisebb-nagyobb méretben elérhetőek. Ha a tavaszi virágzás elmúltával szeretnénk kiemelni a hagymákat, és teleltetni őket, esetleg átrendezni a következő tavaszra, akkor érdemes használni, mert segítségével sokkal egyszerűbb ezt a műveletet elvégezni. Ha nem szeretnénk variálni, akkor nyugodtan elhagyhatjuk, az elültetett hagymák 4-5 évig újra és újra kihajtanak tavasszal.
Válasszunk a virágoknak napsütötte helyet. Ha előkészítettük az ágyást (ásóval forgassuk át, lazítsuk fel a földet, keverjünk bele kevés komposztot. A hagymák számára ideális a középkötött, tápanyagdús talaj), nincs más dolgunk, mint az ültetés. A javasolt tő és sortávolság az esetek túlnyomó részében a csomagoláson megtalálható. Ettől természetesen el lehet térni valamennyire, de ha nagyon ritkásan ültetjük oda a látvány, a túlzott sűrűség viszont az egyedek fejlődésére van hátráltató hatással.

Más hagymások még csak mocorognak, épp hajtani kezdenek, amikor a hóvirág fehér
virágai már a tavasz ígéretét hordozzák.
Időrendben a hóvirág után a krókuszok következnek. Sárga, fehér, lila, cirmos, bátran
variáljunk a színekkel!

Nálam teljesen hangulatfüggő, hogy a letisztult, minimál jellegű vagy a vegyes ágyások tetszenek-e éppen. Ha ebben a pillanatban kellene eldöntenem, mit szeretnék tavasszal a kertemben látni, azt hiszem, csak a fejemet vakarnám tanácstalanságomban.


Fehér tulipán fehér árvácskával és nyírt buxusokkal: elegáns, letisztult kombináció.

A tulipán, nárcisz és gyöngyike a legkedveltebb összeültetés. Erőteljesebb színű
tulipánnal teljesen megváltozik az összhatás.
A Kaufmann tulipánok törpe növésűek. Akár szegélyként is ültethetjük ők magasabb
társaik mellé.
Nárcisz-gyűjtemény, pasztelles-romantikus hangulatban.
Itthon viszonylag ritkán találkozom vele, de érdemes díszhagymákkal megbolondítani az ágyásokat.

Ha nincs kertünk, balkonládába is ültethetünk hagymásokat, más kora tavaszi
virágokkal együtt (itt éppen kankalinnal). Ebben az esetben érdemes tavasszal hajtatott hagymást
választani, és egyszerre cserélni az őszi összeültetést.


Az egyik legfontosabb, hogy engedjük szabadjára a fantáziánkat: bátran variáljunk a színekkel, a különböző magasságokkal. Az a jó benne, hogyha esetleg mégsem tetszik, jövőre kipróbálhatunk egy újabb lehetőséget. Lehet kapni előre összeválogatott csomagokat is, komplett kiültetési tervvel. Ezeket is bátran kipróbálhatjuk.
A legeslegfontosabb dolog azonban, hogy csak jó minőségű hagymát vásároljunk. Nyomogassuk meg a csomagolásban: a hagyma legyen kemény, nedvdús. Ha száraznak, vagy puhának, maszatosnak érezzük, ne vásároljuk meg.

Hámori Kriszta
KL Kert Kft.
hamorikriszta@kellegykert.hu
Képek forrása: pinterest

0 megjegyzés