Megígértem nektek, hogy Krisztát be fogom nektek mutatni, és ugye ami késik nem múlik, de ez egy kicsit hosszabb történet. Időközben Kriszta megelőzött engem, mert már készen is van a bejegyzése, ami annyira jól sikerült, hogy újra beleszerettem a hortenziába :) Remélem nektek is tetszeni fog!

 "Amikor először felmerült, hogy első bejegyzésem témája a hortenzia legyen, kapva kaptam az alkalmon. A nyár egyik leglátványosabb növénye, hatalmas virágaival mindig elkápráztat. Évek óta abban a hitben ringatom magam, hogy a termesztők már nem tudnak meglepni, a kéknek, rózsaszínnek nincs több árnyalata, nem létezik még-kékebb vagy annál-is-pinkebb szín. Ehhez képest június közepén az egyik budapesti kertészetben olyan mély-liláskék bokorba botlottam, hogy többször meg kellett nézzem, hogy elhiggyem: ez tényleg a valóság, nem pedig photoshoppolt ál-csoda. A színváltós szirmú Magical® fajtákról nem is beszélve…

Színváltós Magical, aki amolyan kaméleonként viselkedik :)
Nem véletlenül volt nagymamáink kertjeinek is gyakori növénye. Persze a hortenziák világa jóval gazdagabb a kék és rózsaszín gömb virágú kerti hortenziánál (Hydrangea macrophylla fajták). Ha elkezdem sorolni, úgy járok, mint Gombóc Artúr a csoki fajtákkal: tányérvirágú hortenzia, tölgylevelű hortenzia, érdeslevelű hortenzia, bugás hortenzia, mésztűrő hortenzia, kúszó hortenzia… A legtöbb faj Ázsiából származik, de megtalálhatóak köztük amerikai ősökkel rendelkező nemesített fajták is.

Dédanyáink kedvelt növénye, ami talán a legtöbb kertbarátnak nem is kell bemutatni
A származáson túl azonban mindenkit jobban érdekel a gondozásuk, hogyan lesz az enyém is egészséges, hatalmas bokor, gyönyörű virágokkal? Hogyan marad a kék hortenziám éveken keresztül kék? Mitől lesz nagyobb, egészségesebb, szebb, mint a szomszédé?
A legfontosabb, hogy már az ültetésnél gondosan válasszunk számára helyet: félárnyékos-árnyékos, üde, tápanyagban gazdag helyen érzi igazán jól magát. Ültetésnél nagyon fontos, hogy savanyú talajba kerüljön: a kényelmesebb kertbarátok választhatnak rhododendron-földet, ez megfelelő pH értékkel rendelkezik, de ha hosszútávon igazán jót szeretnénk a növénynek, akkor savanyú tőzeget keverjünk össze általános virágfölddel (vagy ha a helyi talajunk megfelelő, akkor azzal), valamilyen szerves trágyával elegyítve. A föld – tőzeg aránya nagyjából egyforma, a trágya pedig 10%-a legyen a teljes ültető közegnek. Ültetésnél nagyjából másfélszer akkora gödröt ássunk, mint a cserép mérete, amiben megvásároljuk a növényt, és a gödrünket töltsük fel a tőzeges, trágyás földdel, jól locsoljuk meg. Az öntözésről később se feledkezzünk meg. Köztudott, hogy a kék hortenzia csak akkor marad kék, ha úgynevezett hortenzia-kékítővel trágyázzuk, különben a virág színe visszavált rózsaszínre. Ez a kerti hortenziák sajátossága, szakszerű gondozással azonban megőrizhető az eredeti színárnyalat. Az elmúlt 8 évben rengeteg házi praktikát hallottam, persze a legtöbb hatástalan. Ahhoz, hogy tényleg eredményes legyen a „kékítés” három alapvető feltétel szükséges: a talaj savanyú kémhatása, a műtrágyázás mellőzése és az, hogy évente kétszer, ősszel és kora tavasszal (virágfakadás előtt minimum egy hónappal) juttassuk ki a kékítő tápot. Olyat használjunk, ami a kékítő mellett szerves trágyát tartalmaz. A műtrágyában lévő elemek akadályozzák a növény alumínium-felvételét, így nem érjük el a kívánt hatást. A tavaszi trágyázásra legkésőbb április közepéig-végig kerítsünk sort, a bimbó feslése után már olyan, mint halottnak a csók.

A hatás már már olyan mintha nem is igazi lenne.

A tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) különleges levélformája és őszi vöröses lombszíne miatt kedvelt. Napon is jól érzi magát, ha üde, tápdús talajba ültettük.

Tölgylevelú hortenzia őszi lombszíne.
A bugás hortenziát (Hydrangea paniculata) kúp alakú virágai teszik egyedivé, melyek lehetnek fehérek, sárgásak, halványzöldek vagy élénk eperfagyi színűek. 

Talán kevésbé ismert, pedig nagyon mutatós a bugás hortenzia.
 Az érdeslevelű hortenzia (Hydrangea aspera) tányér alakú, kétszínű virágával pompázik: a termős középső szirmok sötétlilásak, a külső meddő rész pedig előbb fehér, majd halványrózsaszínbe fordul. 

Nálunk talán ez a legkevésbé elterjedt, pedig igazán különleges.
Azok a kertbarátok se essenek kétségbe, akiknek csak napos, meszes helyük van a kertben: számukra jelent tökéletes megoldást a mésztűrő hortenzia (Hydrangea arborescens). A hatalmas gömb virágú bokrok fehérben (Annabelle vagy Grandiflora) vagy rózsaszínben (Pink Annabelle) is elérhetőek. 

Annabelle egy kevésbé érzékeny fajta, így kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele.
 Sokan szeretik a nyár elmúltával is meghagyni a kifakult, megszáradt virágot, mert a formáját megtartva egész télen dekoratív látványt nyújt. A következő évi virágrügyek azonban már a nyár végén elkezdenek kialakulni, így ha a hortenziánk visszametszését tavaszra hagyjuk, bizony a leendő virágokat is eltávolítjuk. Érdemes az elszáradt virágokat inkább szárazvirágként vázába tenni, és belső dekorációként felhasználni.

A hortenzia szárítása szerintem egy külön tudomány :) de mindenképpen megéri!
 Természetesen teraszon, dézsában is nevelhetjük, lényeg, hogy gondoskodjunk elegendő vízről, és tápanyag utánpótlásról, és elég nagy legyen a kaspó, amibe kiültettük. 

Többen kérdeztétek lehet e hortenziát kaspóban nevelni? Íme a bizonyíték. :)
Fagy ellen érdemes a rózsához hasonlóan kicsit felkupacolni a tövénél a hullott avart, de ennél nagyobb védelmet csak kiemelten fagyzugos helyeken igényel, ahol a már ősszel kialakult virágrügyeket fátyolfóliával takarva tudjuk megóvni.
Bármelyik fajtát is választjuk, már most mondom, hogy egy nem elég… ha van helyünk, bátran engedjünk teret a fantáziának, variáljuk a színeket, a virágok formáját. Ha az ültetésnél kellő figyelmet fordítunk hortenziánk igényeire, később minimális odafigyeléssel tudjuk gondozni ezt a látványos dísznövényt."

Hámori Kriszta
KL Kert Kft.
Képek forrása: pinterest.com
Természetesen nem csak emailen, hanem itt a blogon is kérdezhettek Krisztától, remek beszerzési forrásokat is tud :)

Ha tetszett a bejegyzés, esetleg szeretnél még képeket nézegetni, ötletelni, csatlakozz facebook oldalunkhoz! Ezt itt teheted:https://www.facebook.com/kreativkert?ref=h
Eni




 

 





0 megjegyzés