Kriszta első írásának óriási sikere volt, megmondom őszintén még magam sem számítottam ekkora látogatottságra :) Na nem azért, mert nem bízom Krisztában, csak ugye egy új embert egy meglévő blogba " beilleszteni " mindig rizikós, de szerencsére minden félelmem alaptalan volt, és máris itt van a folytatás, aminek remélem ugyanakkora sikere lesz.

"Nyár van, igazi balzsamos, fülledt, meleg nyár. Némi záporral, zivatarral megspékelve. Amerre csak járok, színpompás virágok fogadnak, illatuk betölti a tudatomat, felvidítanak. Múlt heti kalandozásom után elgondolkodtam: szép-szép a hortenzia, hatalmas virágaival igencsak lenyűgöző, de az illatok versenyében nem kerülne a dobogóra…  Bezzeg a futólonc, a lilaakác, vagy a szintén lila barátcserje… Csukott szemmel is érezzük, hogy ott vannak valahol a közelünkben.
A nagyobb termetű virágos cserjék magukban, úgynevezett szoliter cserjeként is jól mutatnak, de virágos sövényt is ültethetünk belőlük.
Mindenki ismeri a hibiszkuszt vagy mályvarózsát (Hibiscus syriacus). Így nyár közepén, ha csak néhány saroknyit sétálunk bárhol a városban vagy kisebb településen, biztosan találkozunk vele. Fehér, rózsaszín, bordó vagy lila virágai lehetnek szimplák vagy teltek, sokszor sötét „szemmel” a közepükben. Látványos sövény nevelhető belőle a különböző fajták kombinálásával.  Igényei nem túl nagyok, csak mint az enyém egy tengerparti nyaralásnál: meleg és napfény.  Na meg persze tápanyagban gazdag talaj. Ez utóbbi nekem nem annyira fontos…

Szimpla és telt virágú mályvarózsa fajták.

Kevésbé ismertek a viráglonc (Kolwitzia amabilis) és a gyöngyvirágcserje (Deutzia sp.). A viráglonc 2-3 méter magas bokor, rózsaszín virágaival igencsak mutatós, egy fajtája, a Pink Cloud (rózsaszín felhő) vásárolható itthon az árudákban. A gyöngyvirágcserje fajtái már kicsit változatosabb képet mutatnak: fehér és különböző mélységű rózsaszín virágokkal díszlik. Vannak közöttük fél méteres törpe cserjék (Deutzia gracilis Nicco) és 2-3 méter magas bokrok is (Deutzia scabra). Közös bennük, hogy napos helyen és üde, tápdús talajban érzik igazán jól magukat.

A viráglonc és a gyöngyvirágcserje együtt is jól mutat.

A nyári virágzású cserjék közül nekem személy szerint a rózsalonc (Weigela florida) a kedvencem. Pici, harang alakú virágai lehetnek fehérek, rózsaszínek, pirosak vagy bordók, a levelei pedig zöldek, tarkák vagy bordó színűek, és ezek kombinációi.

Egy a sok közül, zöld levél, piros virággal.

Az illatos fűszercserje (Calycanthus floridus) igazi különlegesség. Nemcsak a nyáron nyíló, sötétvörös virágai, hanem a növény minden része, a levelek és a hajtások is illatosak. A kérge erős kámfor, a virága pedig rárógumi illatú. Na nem a mai mentolosra kell gondolni, sokkal inkább a klasszikus „Donaldrágóra” emlékeztet.

Nemcsak a virág, a növény minden része illatos.
A nyári orgona (Buddleja davidii) igazi csemege – és ezt mindenki értse szó szerint. Nem véletlenül tartják a lepkebarát kertek egyik legfontosabb növényének. Nektárjára rájárnak a pillangók, egy virágzó bokor rengeteg rovart vonz magához, napsütésben fantasztikus látványt nyújt.  Színben fehér, rózsaszín, lila, bordó és olyan sötétkék, ami már szinte fekete. Ha szeretnénk tarka lepkéket a kertbe, mindenképp ültessünk nyári orgonát!

A nyári orgona igazi lepkelegelő.
 A barátcserje (Vitex agnus-castus) virágzására augusztus elejéig még egy keveset várni kell. A népnyelven szűzbariskának vagy ürüfűnek is nevezett növényt hormonkiegyensúlyozó hatása miatt régóta használják gyógyászati célokra. Lila virágfüzérei mellett levelei is aromásak.

Nálunk télálló félcserje, kisebb fa termetű növény a barátcserje, népiesen szűzbariska.

A „sportosabb” futónövények között is találunk nyári virágzásúakat.
A trombitafolyondár (Campsis radicans) sárga, narancs, vagy pirosas virágaival igazi mediterrán hangulatot áraszt.

A trombitafolyondár láttán Olaszországban érzem magam.

A loncok között találunk örökzöld és lombhullató fajtát is, fehér, sárga és vörös színű virágaival díszít. Az örökzöld japán futóloncot (Lonicera japonica Halliana) már messziről érezni, a tömény édesség, ami virágaiból árad már messziről megcsapja orrunkat.

Vajon hova jutunk, ha átsétálunk?

Az iszalagok (Clematis sp.) gazdag színválasztékkal képviselik a futónövény amúgy is népes csoportját.
Változatos színek és formák, ezeket ültetéskor kombinálhatjuk is, de akár futórózsával együtt is nevelhetjük. Egy fontos dologra kell odafigyelni, hogy a tövét valamivel árnyékoljuk, ne érje tűző napsütés. Ültethetünk levendulát, macskamentát, vagy bármilyen napigényes évelő növényt, ami színben harmonizál a választott fajtával. 

Egy viszonylag ritkább, telt virágú fajta.
Futórózsával ültetve üdítő látvány az iszalag.
Utoljára hagytam a lilaakácot (Wisteria sinensis), ami nevével ellentétben nem csak lila, de lehet fehér vagy rózsaszín is. Tömény, bódító mégis kellemes illata nélkül szinte elképzelhetetlen egy nyáresti beszélgetés a kertben. Amikor ültetjük, gondoskodjunk számára erős támrendszerről, amire felfuthat, mert hajtásai igen erőteljes növekedésűek, egy gyenge lábakon álló futtatót könnyen maga alá gyűrhet.  

A lilaakácot csak olyan helyre futtassuk fel, ami biztosan megtartja az erős hajtásait.
   
A nyári virágzású díszcserjék ültetésénél túl sok bonyodalom nincsen. Szeretik a napot, az üde, tápanyagban gazdag talajt. Ültetésnél használjunk szerves trágyát, ezzel a talajlakó élőlényeknek is jót teszünk, ők pedig hosszútávon meghálálják ezt: aktív talajélet mellett növényeink gyökérzete sokkal könnyebben veszi fel a tápanyagot, ezáltal jobban fejlődnek, mint műtrágyázott társaik.

Hámori Kriszta
KL Kert Kft.
hamorikriszta@kellegykert.hu
Képek forrása: pinterest


0 megjegyzés