Megmondom őszintém, amint tudomást szereztem arról, hogy a http://decorlabor.hu/ miben töri a fejét, én rögtön eldöntöttem, hogy nekem kell egy ilyen sablon :) Már akkor tudtam, hogy ez lesz a tökéletes megoldás, hogy egy kicsit megtörjem a kissé unalmas, semleges falszakaszt az előtérben, és ezzel kiemeljem a kedvenc bioethanol kandallómat, ami évek óta rendületlenül költözik velem.
Ezek után egy hatalmas meglepetés ért, mert mire rendeltem volna már itt várt egy levél, hogy a http://decorlabor.hu/ jóvoltából én is azok a szerencsések közé tartozom, akik " tesztelhetik " a terméket. Azt hiszem, így még sosem vártam, hogy hazaérjünk a nyaralásból, és nekiállhassak az alkotásnak :)
Az első próbálkozásom, egy aprócska szőnyeg volt, ami eddig kiállta a próbát, mondhatom ezt azok után, hogy még Ámor kutya is tesztelte, ha értitek mire gondolok :)
Ennek elkészítéséről bővebben itt olvashattok: http://kreativkertkreativotthon.blogspot.hu/2014/08/szonyegfestes-hazilag-avagy-egy-ujabb.html
Na de térjünk a lényegre. Azt mindenképpen szeretném előrebocsájtani, hogy itt több lesz a szöveg, és kevesebb a kép, de úgy gondolom pontos munkát csak alapos leírás alapján lehet végezni.
Hozzávalók:
  • Jó minőségű, sűrű falfesték, amennyiben lehetséges az eredetivel megegyező!
  • Szivacsos festőhenger, lehetőleg a legkisebb.
  • Papirtörlő, amivel a felesleges festéket leitatjuk.
  • Maszkolószalag, amivel a sablont rögzítjük.
  • Mérőszalag, vízmérték amivel az első sablon helyét kimérjük, mert itt bizony egy fél centit sem csúszhatunk!
  • Na és persze a sablon :)
A folyamat:
  • Első lépésként, ha nem frissen festett falról van szó, mindenképpen portalanítsuk a felületet, egy enyhén nedves ruhával. Ha nem bízunk az eredeti festékünkben, illetve nem lemosható, egy száraz rongy is megteszi.
  • Ezek után következik a pontos kimérés, aminek nagyon nagy jelentősége van, mivel többször ismételjük a mintát, itt könnyen elbukhatjuk a dolgot, ha nem figyelünk, és nem dolgozunk pontosan. 
  • Amennyiben a méréssel megvagyunk, következik a sablon felhelyezése, amihez én maszkoló szalagot használtam. Nem árt vele vigyázni, mert ha túl erősen rögzítjük, esetleg sokáig a falon marad, könnyen visszahúzhatja a festéket.
  • A festés ezek után már tényleg pofon egyszerű dolog, két dologra kell ügyelni, a lehető legsűrűbb festéket használjuk ( esetemben ez egy német latex alapú festék volt, amivel az egész ház ki lett anno festve ) és a festőszivacs mindig száraz legyen!!! Egyéb esetben a festék a sablon alá folyik, és hát a végeredmény nem lesz tökéletes. Tapasztalatom szerint egy sablon felragasztása és lefestése kb. 5 percet vesz igénybe, én ugyanennyi idő elteltével el is távolítottam a sablont, és haladtam tovább.
És akkor jöjjenek a képek:

Ilyen volt.
A pontos méricskélés után az első minta, oldalt a színmintával.
Nem, ez valóban nem az én kezem, viszont jól látszik, hogy milyen kis hengerrel dolgoztam.
És készül a negyedik minta, itt az is jól látszik, hogy nem vittem túlzásba a maszkolószalag használatát, csak éppen annyit használtam, hogy a sablon megmaradjon a falon.
Ezek már az utolsó lépések, ahol jól látszik, hogy a minta teljes egészében nem adta ki magát, így itt egy picit ecsettel csalnom kellett. Fent nem indíthattam előbb, mert akkor nem tudtam volna egy vonalba hozni az ajtó tetejével, amihez minden egyéb igazítva van. Pl. tükör.
És a végeredmény :)
Én kivételesen maximálisan elégedett vagyok, hiszen ezt a technikát falra még sosem alkalmaztam, és lássuk be, azért ha az ember nem türelmes ennek vannak buktatói. Én meg ugye nem a türelmemről vagyok híres :)
Amit még mindenképpen meg kell jegyezzek, hogy ez egy kézi munka, aminél figyelembe kell venni, hogy gyakorlatilag még két minta sem sikerül egyformán, de ennek pont ez a szépsége!
Még egyszer köszönet a mintáért a http://decorlabor.hu/ - nak, ahol természetesen nem csak ez az egyféle minta kapható, így én biztos vagyok benne, hogy még nálam is fogtok ebben a témában ötleteket találni. Már készül is a következő :)
Amennyiben tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha megosztod másokkal is.
A blog Facebook oldalához az alábbi linkre kattintva csatlakozhatsz: https://www.facebook.com/kreativkert , ahol naponta frissülő tartalommal találkozhatsz. Ha mindennap látni szeretnéd, ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót! :)

Eni
0 megjegyzés