Többen bíráltak már azért, hogy miért nem csupán a magyar kertekről, kertrendekről írok. Ennek több oka is van, de ami a legfontosabb én úgy gondolom, miért ne tanulhatnánk másoktól is, és ami tetszik, miért ne valósíthatnánk meg? Persze tudom, hogy vannak dolgok amik a mi éghajlati viszonyaink között nem működnek, azokat nem is szabad erőltetni de vannak olyanok is amik igen.
Ilyen a kokedama is, ami egy nagyon egyszerűen, fillérekből megvalósítható ötlet. De, hogy mi is ez pontosan, végre elárulom:)
Ez egy helytakarékos kertészeti módszer, ami Japánból indult el, de én személyesen Hollandiában találkoztam vele először. akkor még fogalmam sem volt, hogy micsoda, de nagyon megtetszett, mert úgy gondoltam végre valami, ami az én balkonomon is elfér. Ugye ez sem mindegy?:)
Maga a szó egy speciális ültetőközeggel töltött mohagömböt jelent, amit kb. 10 perc alatt el lehet készíteni.
Amire szükségünk lesz: Tetszőleges mini növény, erdei moha, ( lehetőleg NE az erdőből, mert védett növény) tőzegtalaj, bonszaihoz való föld, ( ez sima jó minőségű virág földel is helyettesíthetjük ) és végül virágkötő drót vagy zsineg.
Elkészítés: A kiválasztott növény gyökereit tisztítsuk le, majd tekerjük tőzegmohába, majd keverjük össze a kétfajta virágföldet 7:3 arányba, amiből nedves kézzel egy kisebb gombócot kel formáljunk, és a közepébe akkora lyukat fúrni, amibe a növény gyökerei kényelmesen elférnek. HA belehelyeztük a növényt, a résekbe nyomkodjuk bele a maradék földet, majd tekerjük körbe erdei mohával, amit végül dróttal rögzítsünk.
Amire oda kell figyelni: Lehetőleg ne tűző napra helyezzük, mert a moha hamar kiszárad, és ne felejtsük el minden reggel gondosan megspriccelni, akár csak az orchideákat.
A kész művünket tálra is helyezhetjük, de a plafonra fellógatva mégjobban mutat és igazán helytakarékos megoldás.

Az első kokedama, amit Hollandiában láttam, és persze rögtön lefényképeztem, pedig még fogalmam sem volt mi az, de nagyon megtetszett:)
Ugye, hogy csoportosan milyen jól mutat?
Orchidea kokedama-ba, szerintem neki igazán megfelelő ez a közeg, hiszen a természetben is hasonlóan él.
Apró gyümölcsökkel is ki lehet próbálni, de én inkább az orchideás változatra szavazok.
Tavasz az erkélyen  kokedama-ban.
Remélem sikerült egy kis kedvet csinálnom ehhez a valóban apró, és gyorsan elkészíthető különlegességhez. És ami még nagyon fontos, ezt gyerekekkel is elkészíthetjük, a pancsolást, sarazást egészen biztosan élvezni fogják, így játékosan tudjuk őket bevezetni a kertészkedés rejtelmeibe.
Ha kedvet kaptatok, és elkészítitek a kreativkert@gmail.com email címre várom a fotókat, hogy másoknak is megmutathassam ez nem egy lehetetlen vállalkozás:)
Eni
További elérhetőségeim, ahol megtaláltok: Kreatív Kert – Kreatív Otthon facebook oldal:
https://www.facebook.com/kreativkert 
Intermas  E. E. Kft. facebook oldal: 
Intermas E. E. Kft. youtube csatora:
http://www.youtube.com/user/IntermasKft
Források: via Pinterest, Otthon és Kert Magazin 2011.
                       



0 megjegyzés