Egy kedves ismerősöm egy ideje a családjával együtt Angliában él, és mint tudjuk az Angol kertkultúra messze földön híres, megkértem egy kicsit meséljen nekünk, az ottani kertekről, otthonokról. Nagy örömömre ma megérkezett az első bejegyzés, amit most megosztok veletek.

Ha valaki angol kertet említ akkor legtöbbünknek kanyargós utak, szabálytalan szegélyek, zeg-zugok és buja növényzet sok vadvirággal jut eszébe. Vérmérséklettől és romantikára való hajlamtól függően. Az utóbbi 5 évben nagyon sok helyen megfordultam Angliában és Walesben de ilyet kizárólag magazinokban vagy esetleg arborétumokban láttam csak. Ahogyan minálunk sem termeszt mindenki fűszer paprikát a zöldséges kertjében úgy az angoloknál sem lehet általánosítani.
Annyi bizonyos, hogy sok angliai kert aprócska. De tényleg nagyon aprócska. Ha van gyep akkor az valóban nagyon zöld. És mikor a megérkezés utáni megszeppenésemből öntudatra ébredtem akkor láttam csak a lényeget, mit jelent Angliában kertészkedni. Ja kérem, ahol minden nap esik az eső ott nem nagy művészet a szép kert. Ott persze, hogy zöld az a fű. Aztán persze később megértettem, hogy meg van a csapadékos időjárásnak a hátránya is.


Tipikus Angol ház, gyönyörű zöld gyeppel.
Egy tipikus Angol sorházi kert.
Először is a fű nő mint a csuda. Itt aztán nincs mese, fűnyírózni kell. Legalább hetente. Itt nem fordulhat elő olyan, amikor augusztusban hátradőlt az ember lánya, hogy „na hála Istennek kiégett a fű nem kell az idén már többet fűnyírózni”. Itt bizony kell.  És ha azért belegondolunk ennek megvannak a veszélyei. Például a picinyke kertbe az ember elektromos fűnyírót vesz. És ott ahol minden nap esik, ott fennáll a kockázat hogy vagy esett és vizes a fű, vagy esik mikor haza érünk a munkából és éppen nekiállnánk füvet nyírni, vagy pedig esni fog - ha jól időzítjük akkor fűnyírás után. Ugye mindenki érti micsoda halált megvető bátorság kell füvet nyírni elektromos fűnyíróval a vizes fűben vagy esőben. Persze túlzás amit írok, mert volt már olyan nyár, hogy 2 hétig nem esett és mindenki kétségbeesve locsolta gyepét, olyannyira hogy locsolási tilalmat kellett bevezetni a nagy vízpazarlásra.
Aztán az is hátránya a sok esőnek, hogy küzdhetünk a sok mohával. Jöhet a levegőztetés, gyeptrágyázás, hókuszpókusz. Van akinek elege is lett ebből és a kertjét leburkolta járdalappal. Kis asztal, székek, napernyő, néhány gondosan csoportokban elrendezett virág cserép virágzó növényekkel remek hangulatot áraszt. Egyre gyakrabban találkozom burkolt kertekkel. Ami, azért lássuk be, okos dolog egy esős országban. Így a sarat is  egyből kiküszöböltük. Telített fával, kő vagy beton lapokkal, zúzott kővel, kaviccsal, kerámia burkolattal, járda lapokkal, macskakővel és minden erre alkalmas dologgal lehet burkolni, ami kellően időjárás álló. Az eredmény ízléses és fenntartása nem igényel sok munkát. Ez az ötlet maximálisan használható minálunk is, akinek nincs túl sok ideje a kertje fenntartására de mégis szeretné élvezni annak előnyeit.

Kövekkel kirakott Angol kert, rengeteg virággal, és jól láthatóan angol pázsit nélkül.
Ezen a képen látszik talán a legjobban, hogy a moha valóban mindenhol megjelenik.
Egy másik ötlet ami „lopható" tőlük, amit a gyeppel művelnek. És ez a szegély levágása. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy félhold alakú ásójuk van amivel szuper egyenes szélt vágnak a füvesített területnek. Ezt minden tavasszal elvégzik és így meggátolják, hogy a fű bekússzon a virágágyásokba és egy igényes, gondozott külalakot kap a kert. Ezt mi otthon egy szimpla ásóval is elvégezhetjük. És ha tartós megoldást szeretnénk, akkor műanyag gyepszegélyt is alkalmazhatunk.

Előtte utána, és, hogy hogyan csinálják? A lenti képen elleshetjük a praktikát.

A szegély kialakítása egy speciális ásóval történik, az eredmény igen látványos.


További „angolos” megoldások folytatása következik.

További elérhetőségeim, ahol megtaláltok: Kreatív Kert – Kreatív Otthon facebook oldal: https://www.facebook.com/kreativkert 
Intermas  E. E. Kft. facebook oldal:
Intermas E. E. Kft. youtube csatora: http://www.youtube.com/user/IntermasKft
Képek forrása: Intermas E. E. Kft. 
Írta: Orsolya Bodó
Képek forrása: Via Pinterest











 

0 megjegyzés