Bár az időjárás nagyon csúfos tréfát űz velünk mostanában, ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy " vészesen " közeleg a húsvét. Így azt gondolom, aki még nem tette, annak bizony itt van az ideje, hogy elkezdjen ráhangolódni az ünnepre. Ezt persze mindenki másképpen teszi, van aki nem tulajdonít neki különösebb jelentőséget, és van aki lelkesen készülődik. Ehhez a csoporthoz tartozom én is, és remélem még sokan vagyunk ezzel így, hiszen ennek az ünnepnek nagyon szép hagyománya van. Ami többek között együtt járt az otthon, a ház körül porta rendbetételével, hogy húsvétra minden " megtisztuljon ". Persze itt most nem szeretném hosszasan ecsetelni, a húsvéti népszokásokat, ami ráadásul tájegységenként eltérő, mert akkor ez a bejegyzés igen hosszú lenne, csupán néhány gyorsan elkészíthető dekorációt szeretnék mutatni, ami egy dolgozó anya számára sem nagy kihívás.
Az első ilyen dekoráció, amit biztosan nem kell bemutatni a barkafa. Természetesen, ezt nem csak barkából készíthetjük, ( az enyém most éppen színes som vesszőkből készült ) hanem bármilyen növényből aminek a szárának elég tartása van, hogy elbírja a ráakasztott tojásokat, egyéb apróságokat.

Azért néhány barkaágat én is a somok közé csempésztem:)
Nagyvirágú barka, gyönyörű horgolt kikeményített tojásokkal.
Az első képen az én barkafám látható, amit bárki könnyen elkészíthet, a másodikat egy kedves barátnőm készítette, ami viszont már némi szaktudást igényel, hacsak nem találunk olyan lelőhelyet, ahol ezek a gyönyörű horgolt tojások beszerezhetőek.
Ha húsvét, akkor a virágok közül nekem elsősorban mindig az illatos ibolya jut az eszembe, talán azért mert kislánykoromban a locsolkodás után mindig elindultunk a közeli kiserdőbe ibolyát szedni.
Sokszor öt-hat csokorral is szedtünk, majd cérnára fűztük és ezekkel a csokrocskákkal tértünk haza, amik még otthon sokáig illatoztak. Ezt a kedves szokást, amit a gyerekeimnek is átadtam az idén sajnos az időjárás miatt mindenképpen ki kell hagyjuk, de ibolyáról már gondoskodtam. Természetesen aki nem szereti az ibolyát más tavaszi virágot is választhat.

Fürtös gyöngyike vessző kosárban, néhány tojást imitáló gyertyával.

Bár nem illatos, és leszedni sem lehet, azért még ibolya:) Ilyen, és ehhez hasonló összeültetést bárki 10 perc alatt el tud készíteni, és máris egy pici tavaszt csempézett a lakásba.
 


Természetesen ha húsvétról van szó, akkor a legfontosabb kellékről a tojásról sem szabad megfeledkezni. Néhány ötlet, hogyan is dekorálhatjuk vele otthonunkat.

Bár ezek a lúdtojások még csipkézésre várnak, szerintem már így is nagyon jól mutatnak.
Két egyforma kerámia tojás, és egy kerámia madár. A kevesebb néha több elvét követtem, mikor ezt a kis " kompozíciót " megalkottam. 
 
A végeredmény a nappaliban, szerintem friss és tavaszias. Természetesen ezekről a dekorációkról akkor sem kell lemondani, ha valakinek nincs kandallója, hiszen egy szép komódot ugyanilyen szépen fel lehet " öltöztetni ".

 Ha kész vagyunk a lakással, következhet a bejárati ajtó, hiszen a hozzánk érkező locsolók azt pillantják meg legelőször.


Ezt a koszorút sem olyan bonyolult elkészíteni, mégis nagyon jól mutat!
 Remélem ezzel a kis " beszámolóval " és az itt bemutatott néhány képpel a havas időjárás ellenére sikerült egy kis kedvet csinálnom a közelgő ünnepekhez. Talán addigra a tavasz is megérkezik, még ha most várat is egy kicsit magára. 
Eni
További elérhetőségeim, ahol megtaláltok: Kreatív Kert – Kreatív Otthon facebook oldal:
https://www.facebook.com/kreativkert 
Intermas  E. E. Kft. facebook oldal: 
Intermas E. E. Kft. youtube csatora:
http://www.youtube.com/user/IntermasKft
Képek forrása: Szép-Ép Bt. Fogarasi Dia
                         Kreatív Kert - Kreatív Otthon Tóth Enikő











0 megjegyzés