Talán most sokan elgondolkodtok, miért is kell erről egy bejegyzés? Elárulom, mert nem mindegyik virág illatos, és nem mindegyik ugyanabban a napszakban illatozik. Ezért nagyon fontos, hogy a kerttervezés során ezt is figyelembe vegyük. Nagyon sok szó esett már itt a pihenésről, relaxációról, esti borozgatásokról és én azt gondolom ezeknek a növényeknek mindenképpen ott a helyük ahol a legtöbb időt (főleg amit pihenésre szánunk) töltjük. Gondoljunk csak bele milyen kellemes egy májusi este mikor akác, bodza, jázmin és egyéb virágzó növények illata keveredik a levegőben. Ha ügyesek vagyunk, és jól válogatjuk össze a növényeinket ebben a kellemes érzésben lehet részünk egész nyáron.


Milyen növények közül válasszunk? Talán hihetetlen, de az illatok választéka rendkívül nagy. A mérsékelt égövön élő virágok esetében is legalább százféle illettel találkozhatunk a csokoládétól kezdve az ananászig  a banánon át a citromos aromáig. Ezek közül azt gondolom mindenki megtalálhatja a számára legkellemesebb illatot.
Én most a saját kedvenceimből ajánlok egy kis ízelítőt, ezek azok a növények amik idén nyáron az én teraszomon is meghatározóak lesznek. Hiszen ha az összesen összeszedném azt hiszem ez a bejegyzés igen hosszú lenne:)
Az első a kerti rezeda ( Reseda odorata ) ami tipikusan a falusi kertek növénye és illatát egykor Josephine Bonaparte illatához hasonlították. Fürtökben nyíló fehér és sárga virágai egész nyáron illatoznak. a babona szerint szerencsét hoz a szerelmeseknek ha rezeda közt ölelik meg egymást.
Ha valaki esetleg kipróbálta már, mindenképpen írja meg! És ami még nagy előnye erkélyládába is ültethető, ezért kerttel nem rendelkezők számára is bátran tudom ajánlani.

 

 Az egynyáriak közül a kedvencem a fáradt lila színű nyár közepén és végén nyíló estike, amit folyamatosan vessünk, hogy egész nyáron legyen utánpótlás.
Hasonlóan kellemes illata van a tengeri violának amit szintén nem szabad kihagyni a sorból.


És ha már az illatos növényeknél tartunk, nem szabad a fűszernövényeket sem kihagynunk, mert nem csak illatosak hanem hasznosak is. Amit egész biztosan mindenki ismer és elsőként az eszünkbe jut az a levendula, de szóba jöhet még a kamilla, a kakukkfű, a zsálya, a muskotályzsálya, aminek erős illata főleg öntözéskor érezhető. Ezek főleg úgy mutatósak ha egy csoportba ültetjük őket, akár kertben, akár az erkélyen. Erkélyen nagyon szépen mutatnak egy fonott kosárban, kertben pedig, akár spirálisan, akár sakktábla szerűen elhelyezhetjük őket.


Természetesen a bokrok, fák sem maradhatnak ki a sorból, ilyen a bodza, a jázmin, jezsámen, az orgona, a kikeleti bangita, a futó növények közül a lonc, a lila akác és természetesen az örök klasszikus a rózsa, aminek bokros és futó változata is van. A régi hagyományos fajták a legillatosabbak, akiknek ilyenhez sikerül hozzájutni igazán szerencsésnek mondhatják magukat.



 A képen egy igazán öreg futórózsa látható, ami évente kétszer virágzik és illatával mindenkit elvarázsol. Amikor pedig éppen nem virágzik nagyszerűen dekorálható:)
A sorból egészen biztosan rengeteg növény kimaradt, de ezt említettem is a bejegyzésem elején, hogy az én kedvenceimből fogok válogatni, hiszen rengeteg illatos virág létezik csak győzzünk válogatni.

Eni
totheniko75@gmail.com
http://www.facebook.com/pages/Kreat%C3%ADv-kert-Kreat%C3%ADv-Otthon/119875681472746
Ha bárkinek kérdése, ötlete, megjegyzése van ezeken az elérhetőségeken bármikor megtalál!




1 megjegyzés
  1. Enikő, nagyon jó ötlet innen is közelíteni a kerteket,virágokat. Számomra a legmeghatározóbb kerti illat nyári esténként a Szomszéd angyaltrombitája, és az Anyósom által szorgalmasan vetett estikék!! Imádom az illatukat!!
    puszi!

    VálaszTörlés