Amint közelednek az első fagyok gondoskodnunk kell a kertben telelő növények fagykár elleni védelméről, mert ha ezt nem tesszük, illetve nem jól tesszük meg, tavasszal kellemetlen meglepetésben lesz részünk. És mint tudjuk ezek a különlegességek igen csak a kertbarátok szívéhez nőnek. Szerencsére ma már rengeteg lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy mindezt szakszerűen meg tudjuk tenni.
De nézzük mik is ezek, illetve hogyan kell őket helyesen használni?
A virágoskertekben, ahová tavaszi hagymásokat is ültetünk, a talaj átfagyása ellen a legjobb mulcsozással védekezni. A téli mulcsozásnál, amire fontos odafigyelni, hogy vastagabban, 7-8 centiméteres rétegben terítsük szét, nyáron ennél vékonyabb mulcsréteg is elegendő. Különösen fagyérzékeny növények tövébe ajánlott kókuszkorongot is helyezni, ami nagyobb kertészetekben már beszerezhető. Ha az éjszaka folyamán enyhe fagy várható, az érzékeny növényeket egy réteg fátyolfóliával takarjuk le!

Mulcs, ami nem csak nyáron, hanem télen is nagyon hasznos!
A szabadban hagyott dézsás növények igen érzékenyek a fagyra, mert gyökereiket kis mennyiségű föld veszi körül. Ezért  edényeiket a tél beállta előtt burkoljuk be jutaszövettel, és a cserép alá helyezzünk vastag kókusz korongot.  Az is jó megoldás, ha egy védett helyre egy csomóba rendezzük őket és úgy takarjuk le a növényeket. Egy valamit, ha fagyvédelemről beszélünk, nagyon fontos figyelembe venni, ami nem más, mint a növények teleltetési igénye. A ma hazánkban is oly divatos mediterrán növények (citrom, leander, murvafürt stb.) hazánk éghajlati viszonyai miatt ezekkel a módszerekkel nem telelnek át!!! Ezeket a növényeket mindenképpen fagymentes teleltető helyre kell vinni! Ami lehet akár egy veranda, egy télikert, vagy ha nem rendelkezünk erre alkalmas helyiséggel, akkor ma már nagyon sok áruház kínál teleltetést, mint szolgáltatás, amit érdemes igénybe venni, így növényeink egész télen biztonságban telelhetnek a számukra legmegfelelőbb körülmények között.


Kókuszháncs tekercs, az igazán kényes növények részére.
A jutazsákon és fátyolfólián kívül ma már többféle termék áll rendelkezésünkre, amik segítségével télen is dekoratív kertben gyönyörködhetünk. Ezeket mi magunk is elkészíthetjük vagy készen kapható „ vicces „ növénytakarókat is beszerezhetünk.


A legújabb kedvencek, nemcsak hasznosak, hanem roppant dekoratívak is!

-         Fakéregvédelem:
A téli hónapokban nemcsak a fagy, hanem az erős napsütés is komoly károkat okozhat. A nagy hőingadozásra különösen érzékenyek a vékony, sötét színű és sima kérgű fák, így a cseresznye, az alma és azok díszváltozatai, valamint a hárs, a juhar, és a kőris. A napsugárzás hatására a sötét kéreg alatt az edénynyalábok felmelegednek, és aktívvá válnak, amikor pedig a nap elbújik, a szállítószövetekben áramló nedv megfagy, és roncsolja azok falát. A nagy hőingadozás hatására a kéreg is megrepedhet, ami azután a kártevők rejtekhelye lehet. Az erős napsütés és a nagy hőingadozás okozta károk mérséklésére jutaszövettel burkoljuk a fa törzsét. Illetve helyezzünk köréjük FEHÉR fatörzsvédőt, ami visszatükrözi a télen káros napsugarakat, a fehér szín hő és fényvisszaverő tulajdonságának köszönhetően.
A nem zárt kertekben a fiatal fákat veszélyeztető vadrágást és a fagyléc kialakulását így egyetlen lépéssel megelőzhetjük.

-  
Fehér facsemete védő, ami nemcsak az apró rágcsálóktól, de a fagyhasadástól is megvédi a fiatal növényeket.
Téli napperzselés
A tél folyamán olykor előfordulhat, hogy az örökzöld fák és cserjék lombja elszíneződik. Ez leginkább a tiszafára, a jegenyefenyőre és a tujára jellemző. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy ezeket a fajokat nem a kert déli, délnyugati részébe, illetve az uralkodó szélirányba ültetjük, hanem árnyékosabb helyre. A kisebb növényeket fátyolfóliából vagy rachelhálóból készített alkalmai árnyékolóval óvhatjuk meg a téli napsütés káros hatásaitól.

A kép illusztráció, a Kamélia a mi éghajlati viszonyaink között nem biztos, hogy túléli a telet!

További elérhetőségeim, ahol megtaláltok: Kreatív Kert – Kreatív Otthon facebook oldal: https://www.facebook.com/kreativkert 
Intermas  E. E. Kft. facebook oldal:
Intermas E. E. Kft. youtube csatora: http://www.youtube.com/user/IntermasKft
Forrás: Internet, energiaoldal.hu, Oázis Kertészet
 
0 megjegyzés