Amennyiben úgy döntünk, hogy szeretnénk kertünk madarait etetni fontos figyelembe venni néhány alapvető szabályt!
Nyugat-Európa egyes országaiban bevett szokás, hogy a madarakat egész évben etetik. Pl. Anglia. Magyarországon a szakemberek ezt nem javasolják, mert szerintük ez veszélyeket is rejt magában, itt még mindig az az elv érvényes, hogy tavasztól őszig a madarak találnak maguknak éppen elég eleséget. Egy valamit viszont fontos leszögezni, ha egész évben nem is etetjük őket
az itatásukról nem szabad megfeledkezni! Mert télen ha nincs hó, viszont hideg van, akkor a befagyott tócsák miatt, nyáron viszont a mostanában oly jellemző szárazság miatt nem találnak elegendő innivalót.


Ez egy készen megvásárolható madáritató, de készíthetünk saját kezűleg is, de az majd egy másik blog bejegyzés témája lesz!
 Ha eldöntöttük, hogy gondoskodni szeretnénk kertünk, balkonunk lakóiról az első és legfontosabb szabály, hogy Rendszeresen töltsük föl az etetőt!!!  Az etetést az első tartós fagyok, illetve a hó megérkezésekor kezdjük el, és a tartós fagyok megszűntéig folytassuk. A madarak könnyen megtanulják, hogy etetőnk megbízható táplálékforrást jelent, ezért ha rendszertelenül pótoljuk az eleséget, az akár az etetéshez szokott madarak pusztulásához is vezethet. A kis testű madarak tartalékai a -10 Celsius-fok alatti hidegben csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát.


Ez egy nagyon egyszerű, akár otthon is elkészíthető példa, amit nem csak fémből, de fából is elkészíthetünk. Ügyes kezű apukák előnyben:) A kampóra nem csak cinkegolyót, hanem almát, vagy saját kezűleg készített madárkalácsot is akaszthatunk, aminek receptjére mindjárt részletesen kitérek.

Ez már egy kész madár és rovar szálloda, ami elsősorban nem az etetésre, hanem a rovarok, pillangók átteleltetésére illetve a madarak fészkelésére fekteti a hangsúlyt. De egyszerűen nem hagyhattam ki, nekem annyira tetszik:)
 
Következő betartandó szabály hogy az etetőt Tegyük macska-biztos helyre, sajnos ellenkező esetben igen kellemetlen meglepetésben lehet részünk! Mint minden állat, evés közben a madarak ébersége is csökken, így könnyen egy zsákmányra leselkedő macska áldozatává válhat(:
Ami még lényeges soha NE adjunk sózott, pirított, csávázott, kémiai és adalék anyagokkal kezelt eleséget  A legfontosabb téli madáreleség a magas olajtartalmú fekete napraforgó (olcsóbb és magasabb olajtartalmú, mint a csíkos fajták), illetve a cinkegolyó vagy a lágy sajt és az alma is jó megoldás.Kenyeret, kenyérmorzsát SOHA ne adjunk a madaraknak, mert ezek a madarak gyomrában erjedésnek indulhatnak és akár a madarak pusztulását is okozhatják.
Mielőtt megosztom veletek a házilag is könnyen elkészíthető madárkalács receptjét, amit már a Facebook oldalamon is láthattatok, szeretnék néhány érdekes madáretetőt bemutatni, amiket különböző kiállításokon fotóztam, ötletgyűjtés céljából.


Koszorú vegyes magvakból összeállítva, ami egy egyszerű mégis mutatós megoldás, hasonlót mi is készíthetünk egy tortaforma segítségével.
Ilyet sajnos nálunk tudtommal nem lehet beszerezni, de úgy gondoltam érdekességnek megmutatom.
Ez utóbbit is Hollandiában fényképeztem, de ezt mi magunk is el tudjuk készíteni, csupán a különböző állatkereskedésben megvásárolt magvakat, egy mutatós fém kosárba kell helyezzük.
Még egy ötlet, kókuszdióba tömködött madárkalács.

Íme a recept:
Öntsünk egy edénybe megolvasztott marhafaggyút (esetleg sertészsírt, bár ez nehezebben dermed és könnyebben olvad, ezért én inkább az előző megoldást ajánlom mindenkinek)!
Keverjünk bele olajos magvakat (napraforgómag, tökmag, köles) és dió- vagy mogyoródarabokat úgy, hogy csak annyi legyen a faggyú aránya, ami még összetartja a magokat!
Mikor elkezdett kihűlni, de még formázható, gyúrjunk belőle teniszlabda nagyságú (vagy annál valamivel kisebb) golyókat, és tegyük ki a hidegre vagy be a hűtőbe!
Ha kihűlt, csomagoljuk a gombócokat hálóba (amilyenben a krumplit vagy a narancsot árulják), kössünk rá egy madzagot, és akasszuk ki az ablakba vagy egy fára.

Ha bármilyen kérdésetek van, akkor az alábbi email címen feltehetitek: totheniko75@gmail.com Illetve az ide kapcsolódó facebook oldalon is kérdezhettek bátran: http://www.facebook.com/pages/Kreat%C3%ADv-kert-Kreat%C3%ADv-Otthon/119875681472746?ref=tn_tnmn Itt igyekszem naponta további hasznos ötletekkel szolgálni. 
Eni
"Kertész legyen ki boldogságra vágyik!" Ősi kínai mondás.


0 megjegyzés