Aki járt már Tihanyban az Apátságon kívül ez a három szó biztosan eszébe jut, talán még  a szerelem is.....
Egy dolog viszont biztos, boldog ember csak az lehet, aki minden apróságban megtalálja a szépet és képes töltődni a természet energiájából. Aki ellátogat Tihanyba mindezt megteheti.
Néhány szó a levendula történetéről, hogyan is került ide. A termesztést Bittera Gyula kezdeményezte 1926-ban aki a földet a Bencésektől vette bérbe. A vetőmagokat a híres párizsi magkereskedőtől, Vilmorintól rendelték meg, aki jelenleg is a negyedik legnagyobb magkereskedő a világon. A palántákat viszont Budakalászon nevelték. 1931-ben arattak először, és a lepárolt olajat főleg külföldön értékesítették. 1919-ben a telepet államosították, majd 1971-re csak a jelenlegi öreg levendulás bokrai maradtak meg. Így 1986-ig parlagon hevert Tihany kincse.

Az Ős levendulás bokrai.


Tihanyi látkép.
 Zátonyi Zsigmond és fia volt az, akik az államtól 1985-ben bérbe vette a területet és felélesztette Tihany kincsét, ami ma már ugyanolyan híres, mint a pannonhalmi ültetvény.

Az új telepítés igénye az 1990-es években merült fel, az öreg levendulást meghagyták egyfajta őslevendulásnak, és 1995-től 2000-ig telepítették a most látható hatalmas levendula ültetvényeket.
Ezt csodálhatják az út mentén haladva akik mostanában ellátogatnak Tihanyba. Ez a látvány megnyugtató csokorként fogadja az oda érkezőket.
Természetesen a levendulából jótékony hatásának köszönhetően nem csak olaj készül, hanem rengeteg más hasznos dolog is, amit ha sajnálunk elhasználni ( én szoktam így lenni pl. egy-egy szép szappannal) akár dekorációnak is használhatjuk!

Ez ugyan nem a hagyományos szappan forma, de jótékony hatása ugyan az, a benne levő olíva olaj hidratálja a bőrt, csillapítja a viszketést és nyugtató hatású.
A levendula molyűző hatása évszázadok óta ismert, ha nem szeretnénk a hagyományos levendulazsákot használni, arra az esetre itt van egy remek példa, ez a baba nem csak dekoratív hanem hasznos is, főleg ha van szívünk beakasztani a ruhásszekrénybe:) Nekem nincs:)
Ha kedvünk van akár gyertyát is díszíthetünk vele.

A levendulás fürdősó, nyugtató hatással van a légutakra. A só maga a természet gyógyító és tápláló ereje. Egyetlen házipatikából sem hiányozhat!

Egy dolog biztos, a levenduláról és, hogy mi mindenre használható ódákat lehetne zengeni, ezért én azt ajánlom akinek módja van rá, mindenképpen látogasson el Tihanyba, hogy maga is részese legyen ennek a csodának. És ha már Tihanyig eljutott valaki a Levendula Házat mindenképp érdemes megnézni, mert nem csak remek móka például a mocsárjárás kipróbálása, hanem ezen kívül rengeteg érdekességet megtudhatunk a Tihanyi félsziget és az Őslevendulás kialakulásáról is.
Én mindenképpen visszatérek, mert a levendula szörpöt megkóstoltam, el is készítem, viszont a levendulás csokit kihagytam(: Ezt mindenképpen pótolnom kell:) Persze visszatérésemnek nem ez lesz a fő oka, hanem a nyugalom és a táj szépsége ami számomra megunhatatlan és újra és újra elvarázsol.
Ha bármilyen kérdésetek van, akkor az alábbi email címen feltehetitek: totheniko75@gmail.com
Illetve az ide kapcsolódó facebook oldalon is kérdezhettek bátran: http://www.facebook.com/pages/Kreat%C3%ADv-kert-Kreat%C3%ADv-Otthon/119875681472746?ref=tn_tnmn
Itt igyekszem naponta további hasznos ötletekkel szolgálni.

Eni


 




 

  

 














2 megjegyzés
  1. De helyesek azok a csokrokat összefogó babák... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is nagyon tetszik és éppen keresek valakit aki esetleg el tudja nekem készíteni:)

      Törlés