Bár nem vagyok nagy Feng Shui szakértő azt azért tudom, hogy ha kert akkor abban a víznek is mindenképpen teret kell adni. Ezzel csak egyetérteni tudok, mert azokban a kertekben ahol a víz megjelenik egy-két éven belül egy egészen különleges élővilág alakul ki. És mi is lehet kellemesebb egy nyári estén, mint lábunkat a tóba lógatva hallgatni a békák kuruttyolást. Persze vannak szomszédok akik ezt nem szeretik, de bevallom őszintén én ezt sosem tudtam megérteni. A nézeteltérések elkerülése végett, ha nagyobb tó építésébe vágjuk a fejszénket, tervünkről nem árt esetleg legközelebbi szomszédainkkal egyeztetni. Azonban annak sincs oka elkeseredésre akinek nincs túl nagy kertje, esetleg csak egy balkonnal rendelkezik, mert ebben a bejegyzésben minden esetre szeretnék megoldást mutatni.


Kezdjük rögtön a legkisebbel, amit akár teraszon, balkonon is el tudunk helyezni, viszont amire nagyon oda kell figyelnünk az a növények kiválasztása! Egy ilyen pici dézsába nem tehetünk például normál tavirózsát, annak a mini változatát kell választanunk. amire még fontos odafigyelni, hogy mivel kis vízfelületről van szó, a víz könnyen átmelegszik, ezáltal könnyen algásodik. Ezért nem árt ha minden nap gondoskodunk a friss víz utánpótlásáról, illetve valamilyen algairtót használunk. Halakkal ilyen pici dézsában semmi esetre se próbálkozzunk!Egy nagyon dekoratív mini csobogó, csupán a hangulat kedvéért, amit leginkább modern kertekbe tudok elképzelni.Köré esetleg ültethetünk nedvességet kedvelő modern stílusú növényeket, de csak kis méretűeket, hogy magát a csobogót ne takarják el teljesen.
Nagyobb kertekbe nagyon szép egy ilyen kövekkel kirakott, szinteltolásos megoldás, amit egy-két év alatt körbeölelnek a növények. Ebben az esetben ez még azért nem látszik, mert ez a tó egy kiállításra lett felállítva ideiglenesen. Ebbe már bátran ültethetünk nagyobb méretű tavirózsát, és az alsó mederben az aranyhalak is nagyszerűen érzik magukat!

Ez pedig az én kedvencem, ami sajnos csak nagy kertben valósítható meg, viszont a nagy nyári melegben nem csak gyönyörködhetünk, hanem kedvünkre csobbanhatunk is benne. Fantasztikus kialakításának köszönhetően kristálytiszta a vize!
És, hogy hogyan is kell kerti tavat építeni? Mire lesz szükségünk? Arról álljon itt egy rövid leírás, hogy a bátrak rögtön belevághassanak.
Egy kerti tó építése saját kezűleg nem a legegyszerűbb feladat, de nekem is sikerült:)
Az első lépés amit át kell gondoljunk, hogy hová szeretnénk elhelyezni a tavunkat, és hogy hová fogjuk a kiemelt földet elhelyezni. Fás, árnyékos hely, ugyanolyan rossz választás, mint az olyan terület ahová egész nap odatűz a nap. Erre a célra próbáljunk meg félárnyékos, védett helyet kiszemelni.
Amire szükségünk lesz: Ásó, lapát, gereblye, egyenes deszka, vízmérték, zsinór, öntözőtömlő,előre legyártott tómedence, homok.
Első lépésben határozzuk meg a tó helyét, a körvonalát homokkal vagy egy zsinór segítségével jelöljük
A következő lépésben ássuk ki a tó medrét.A tógödör legalább 20 cm.-rel mélyebb és 15 cm.-rel szélesebb legyen, mint a tómedence.A kiemelt földet használjuk fel a tó környékének kialakítására.A tómeder legmélyebb részét töltsük fel 20 cm vastag homokréteggel, hogy a tó medence pereme és a talajfelszínt azonos magasságban legyen.Egyengessük el a homokot, majd jó erősen döngöljük le a talajt.Nagyon fontos hogy a talaj a tó alatt mindenhol egyenletes legyen, ezért használjunk vízmértéket, különben a tómeder eldeformálódik. Természetesen ha tófóliát alkalmazunk ez a veszély nem áll fent.Ha úgy látjuk a talaj sima, engedjük le a tómedencét a gödörbe, és még egyszer ellenőrizzük a vízmérték segítségével, hogy egyenesen helyezkedik e el.
Végül vizsgáljuk, meg hogy a medence pereme a földfelszínnel egyenlő magasságban legyen.
Az utolsó lépés a medence feltöltése.
Egy kerti slag segítségével töltsük fel a tómedencét, eközben a medence szélénél levő homokot is iszapoljuk folyamatosan, és ha kell, töltsük utána, mert így lesz stabil az elhelyezkedés. A gödör és a medence szélét a kiásott földdel töltsük fel, ide telepíthetünk növényeket, vagy nagyobb kövekkel is díszíthetjük a környezetet.
Ezután már csak a növények beültetése van hátra, amik bármelyik nagyobb kertészetben megvásárolhatók. 
Legcélszerűbb előregyártott tavi kosárba, erre a célra alkalmas földbe ültetni a növényeket.
Természetesen én a legegyszerűbb megoldást írtam le, aki kedvet kapott nem árt ha bővebben utánaolvas a témának. A saját tavam ez alapján a leírás alapján készült és a mai napig a család kedvence. És mind a tavirózsa, mind a halak áttelelnek benne!!!


Ha bármilyen kérdésetek van, akkor az alábbi email címen feltehetitek: totheniko75@gmail.com
Illetve az ide kapcsolódó facebook oldalon is kérdezhettek bátran: http://www.facebook.com/pages/Kreat%C3%ADv-kert-Kreat%C3%ADv-Otthon/119875681472746?ref=tn_tnmn
Itt igyekszem naponta további hasznos ötletekkel szolgálni.

Eni

 
0 megjegyzés