Valahol azt olvastam mostanában, ha egyetlen virágot ültetünk kertünkbe az levendula legyen, én azért még a rózsát mellé ültetném:) de biztos ami biztos a levendula manapság reneszánszát éli, minden formában.

Levendula kompozíció rusztikus hangulatban.

Amit magáról a növényről tudni érdemes, hogy a Földközi Tenger vidékéről származó kellemes illatú lila virágú évelő félcserje, aminek létezik fehér és rózsaszín nemesített változata is. Akinek van kedve, ezekkel is bátran kísérletezhet. Júliustól októberig virágzik, jól tűri a meleget és a szárazságot. Ültethetjük sziklakertbe, dézsába vagy akár szegélynövényként is felhasználhatjuk. Ha összeültetésekbe alkalmazzuk, rózsaszínű rózsával nagyszerű páros, és erős illata a tetveket is elűzi. Persze nagyon sokféle kompozícióban jól mutat, de mivel ez egy személyes blog, ezért úgy gondoltam kerüljön ide az én kedvencem:)

Dézsába ültetve még nem virágzik, bármivel díszíthetjük, akár ilyen szaténszalaggal átkötött egyszerű mohaszívvel is nagyon mutatós.

Amit még mindenképpen tudni érdemes róla, gyógyhatása ősidők óta ismert. Nyugtató, görcsoldó, emésztést elősegítő, fertőtlenítő és gyulladás csökkentő.
Szárított virágából, teát, fürdősót, fürdőolajat vagy akár szappant is készíthetünk. Olaja rovarcsípés ellen is hatékony de masszázsolajként is használhatjuk.
A levendulaolaj elkészítésének "titka":
- Egy marék friss vagy szárított levendulavirágot tálba rakunk.
- 1/2 liter olíva- vagy édes mandulaolajat teszünk hozzá, s a keveréket
   3 napon keresztül napos, meleg helyen érleljük.
- Végül a keveréket egy szűrőn át üvegpalackba töltjük. Ha erősebb
   illatot szeretnénk, az átszűrt olajjal és új levendulavirággal együtt az
   egész folyamatot megismételjük.

És a nagyon bátrak akár a levendula szappant is elkészíthetik, íme az útmutató hozzá:


Szárítva kis vászonzsákokba varrva előzi a molyokat és ruháink kellemes illatáról is gondoskodik.
Mostanában a levendula motívumot különböző tárgyak díszítésére is előszeretettel alkalmazzák. Íme néhány ötlet, amit magunk is elkészíthetünk, vagy a kevésbé bátrak kézművesvásárokon készen is beszerezhetik.

Levendula zsákocska.
Agyagból készített virágdísz, levendulát kedvelőknek remek ajándék.

Levendulafonat.






Ügyes kezűeknek a fonat elkészítésének technikája.
Remélem mindenki számára hasznos ez a néhány ötlet amit itt bemutattam, és kedvet csináltam egy két dolog elkészítéséhez. Végezetül megmutatom, hogy nálam már szárad a levendula és azt is, hogy mi lesz belőle.

Már száradnak a hétvégén gyűjtött gyógynövények, köztük a kedvencem a levendula is.  



Nem csak levendulazsákot készíthetünk, hanem szép formájú üvegeket is megtölthetünk illatos növényekkel, egyszerű de nagyon mutatós dekoráció ha kevés időnk van és gyorsan kell valami ötletes ajándék. Természetesen saját otthonunkban is remekül mutat és nagyszerű illatot áraszt.
 Krúdy szerint ha álmunkban levendulaillatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel.
Nálam most nagyon jó  illat van...
 
Ha bármilyen kérdésetek van, akkor az alábbi email címen feltehetitek: totheniko75@gmail.com
Illetve az ide kapcsolódó facebook oldalon is kérdezhettek bátran: http://www.facebook.com/pages/Kreat%C3%ADv-kert-Kreat%C3%ADv-Otthon/119875681472746?ref=tn_tnmn
Itt igyekszem naponta további hasznos ötletekkel szolgálni.

Eni
0 megjegyzés