Ez a bejegyzés terveim szerint egy sorozat első része, és ha minden jól megy Andi barátnőm folyamatosan ellát minket kreatív háztartási tippekkel, amit én is folyamatosan tanulok tőle.
Mostanra már egészen zöldek vagyunk, illetve a vegyszerek nagy része eltűnt a lakásból. És, hogy mik váltották fel ezeket? Erről fog szólni ez a sorozat.
"Egy kedves barátnőm ( ez lennék én) nyaggat már hónapok óta, hogy érdemes lenne megosztanom azokat a zöld és kreatív, háztartásomban megtalálható, dolgokat, amiket én sikeresen használok. Egyébként szerintem a környezettudatos emberek jó része ezeket már ismeri, de itt megpróbálom összefoglalni ezeket a tapasztalatokat. Az egész zöld gondolkodásom és életvitelem akkor kezdett formát önteni, amikor kertes házba költöztünk 11 évvel ezelőtt. Azóta ez a zöld érzés évről évre erősödött bennem, és ma már tudatosan törekszem a minél kreatívabb és környezet tudatosabb megoldásokat megtalálni az életünk minden terén.
Az első lépéseim a komposztálás és a kutyatartás (minden ételmaradékot ő evett meg, így nem dobtunk ki élelmiszert) volt, majd egy nyuszi örökbefogadása, aki a komposzt láda mellett eltüntet minden háztartási zöld hulladékot.

 Legjobb megoldás, ha rögtön két komposztálót helyezünk el egymás mellett, az egyikben a friss, a másikban pedig a már érett komposztot tároljuk. Akár dekoratív növényekkel is körbeültethetjük.

Nem kell mindig friss répát vennünk, mindenféle háztartási maradékot szívesen megeszik.
Következő lépésként átállítottam kis családomat a szelektív hulladékgyűjtésre, amit már
tudatosan, meggyőződésből tettem. Akkor Gödöllőn még nem volt megoldva a szelektív hulladékgyűjtés, emiatt itt is kreatívan kellett gondolkodnom:
• Az üveg hulladékot a nagybevásárlásaink alkalmával elvittem a helyi üveggyűjtő szigetre.
• A papír hulladékot dobozokban és papírtáskákban gyűjtöttem és évente 2 alkalommal az iskolai/óvodai papírgyűjtésbe kerültek.
• A nem komposztálható és az állataink által nem elfogyasztható egyéb hulladékot kénytelen voltam a szemétgyűjtőbe dobni.
• Vásárláskor lehetőség szerint olyan termékeket választottam, melyek minimális csomagolással rendelkeztek (pl előnyben részesítettem a nagy kiszerelésű termékeket, hiszen fajlagosan ezek kevesebb csomagoló anyaggal, azaz szeméttel bírtak)
Azonban az igazi áttörést akkor éltem meg, amikor várandós lettem 3. gyermekemmel.
Akkor már elég zöld voltam ahhoz, hogy tisztában legyek azzal, hogy a baba nem megfelelő környezete és a rá ható tényezők is károsak lehetnek érzékeny pici lényére.
Sok év kihagyott babázás után újra beleástam magam a babaápolás rejtelmeibe, amiből jelenlegi igazán környezettudatos életem kialakult.
Az első megoldandó feladatnak a pelenkázás tűnt: túl sok veszélyes hulladék, nem a baba
érzékeny bőrének megfelelő anyagok az eldobható pelenkában. Szóval visszanyúltam a múltba és a jövőbe egyaránt: Ráakadtam a modern mosható textilpelenkákra, azonnal tudtam, ez kell nekünk.
A mosható pelenkák használata és az új családtag érkezése azonban egy sor olyan további lépést kívántak meg a háztartásom vezetésében, ami ma már a legtermészetesebb dolgok közé tartozik nálunk. És szó szerint értsétek a természetes szót."

Ugye milyen jól érzi magát benne?:)

És még itt is milyen büszkén viseli!:)
A pelusokról bővebben: http://bambio.hu//
https://www.facebook.com/pages/Bambio-Web%C3%A1ruh%C3%A1z/102166953168145
A sorozat következő részében pedig a környezetbarát mosás titkairól olvashattok.
Eni
További elérhetőségeim, ahol megtaláltok: Kreatív Kert – Kreatív Otthon facebook oldal: https://www.facebook.com/kreativkert 
Intermas  E. E. Kft. facebook oldal:
Intermas E. E. Kft. youtube csatora: http://www.youtube.com/user/IntermasKft
Képek forrása: Bambio webáruház, Kriszti nyulas blogja, Zöldbolt.hu0 megjegyzés