A mai, gyönyörű őszi nap engem is a szabadba csábított. Szeretem ezt a finom átmenetet, a mediterrán növények még dézsában a teraszon, a díszfüvek mostanra teljes pompájukban díszlenek, de a lombhullató fák és cserjék már kezdik felölteni őszi színüket.
Az, hogy a zöld levélből vörös lesz, bordó vagy sárga, puszta kémia. A klorofillról mindannyian tanultunk az iskolában: egy olyan vegyület, ami a levelek zöld színét okozza, ha elég meleg van és sokat süt a Nap. Ősszel, amikor a meleg és a fény mennyisége csökkenni kezd, a klorofill molekulák elkezdenek lebomlani, és így teret engednek a sokkal lassabban bomló sárga színű vegyületeknek. A sárgás-narancsos őszi lombszínt a flavonoidok és karotinoidok okozzák. A levelek ősszel megemelkedő cukortartalma pedig a vörös színű antocianinok termeléséhez járul hozzá. 

Szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus)– amikor még a klorofill az úr.
Ennyit a tudományos megközelítésről, és most nézzük, mit is jelent mindez a hétköznapi szemlélőnek!
A lombhullató növények a kertben az évszakok változásával mindig más képet mutatnak. Évről évre várom, hogy kedvenc budapesti fasorom (a budai rakparton, a Petőfi és a Rákóczi híd között) mikor kezd el vörösödni.

Raywood kőris (Fraxinus angustifolia Raywood) lombszíne
A páfrányfenyőt szerintem nem kell bemutatni, ha máshonnan nem is, a memória-javító tv reklámból ismeri mindenki. Bár kétszáz millió éve létezik, mégis igen jól alkalmazkodott a városi környezethez, kedvelt parkfa, de nagyobb kertekben is jól mutat. Kétlaki növény, vásárlásnál arra figyeljünk, hogy hímivarú példányt ültessünk, mert a nőivarú példányok termése kellemetlen szagot áraszt. 

Az egyébként is különleges levelű páfrányfenyő (Gingko biloba) őszre besárgul.
 
Csehország északi részén jártam néhány hónapja, és már akkor is csodálkozva néztem, hogy minden kertben volt ecetfa (Rhus typhina Dissecta), ráadásul az utcafrontra ültetve. Most szívesen visszamennék sétálni egyet az ottani településeken, hogy gyönyörködhessek a mostani árnyalatokban.

A narancsos őszi lombozatban még mindig látszik a sötétbarna torzsa virágzat
A japánjuharok (Acer palmatum) a tavaszi lombfakadáskor és nyáron is a legkülönbözőbb színekben pompáznak, az őszi levelekkel pedig még tarkább a kép. Zöldből, aranysárgából és rózsaszín cirmosból narancs, tűzpiros vagy sötétbordó? Bármi lehetséges. Ezek a törpe növésű fák nem hiányozhatnak egyetlen kertből sem. Ideális számukra az árnyékos, párás hely és a savanyú talaj. Tűző nyári napon a levelei könnyen megégnek. 

Csak egy a sok közül: Sango-kaku japánjuhar őszi színváltása

Szintén a Japánból származik a japánszentfa (Nandina domestica). Ez az örökzöld cserje 1-1,5m magasra nő. Fagyérzékeny, de védett helyen hazánkban is áttelel. Üde, humuszos talajba ültessük. Nem csak az őszi színével, hanem a tűzpiros, sokáig megmaradó bogyóival is dekorál.

Firepower japánszentfa (Nandina domestica Firepower) nyáron és télen.
Lombhullató cserjék közül korábban már mutattam képet a szárnyas kecskerágóról. Ez a bokor 1,5-2m magasra nő. Van egy törpe változata, mely nagyjából 1 méteres lesz, és inkább szélesebb, lapított formájú cserje. Mindkét növényre jellemző, hogy az ágain négy paraléc fut végig, mely lombhullás után is különleges látványt nyújt. Fényigényes növény, így napos helyre, üde, tápdús talajba ültessük.

Törpe szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus Compactus) díszfüvekkel társítva.

A varázsmogyoróról mindig Anya jut eszembe: gyermekkoromban volt valami kencéje, aminek ez volt az egyik összetevője. Már a neve is dallamos: Hamamelis. Egyike az elsőként virágzó díszcserjéknek, sárga vagy vöröses, illatos virágai már februárban nyílnak. Napos-félárnyékos helyre, középkötött, tápanyagdús, de mészmentes talajba ültessük, szoliter cserjeként.

Varázsmogyoró őszi lombszíne.
 
Hosszú-hosszú órákon keresztül tudnék még írni a különös őszi lombokról, de úgysem érnék a végére. Mindenkinek megvannak a maga kedvencei, ebben biztos vagyok. A teljesség igénye nélkül még egy futónövénnyel bővítem az enyémek sorát. A vadszőlő – mind a háromkaréjú (Parthenocyssus tricuspidata Veitchii), mind az ötkaréjú (Parthenocyssus quinquefolia) – nyáron fényes zöld, majd később  élénkvörös – narancsos levelei nélkül nincs igazi ősz. A városi klímához tökéletesen alkalmazkodó növények talajban sem válogatósak.

Háromkaréjú vadszőlő, egész épületek befuttatására alkalmas, meleg nyarakon a házak hőszigetelésében is közreműködhetnek



Hámori Kriszta
KL Kert Kft.
képek forrása: pinterest.com





0 megjegyzés